Έκθεση της Βουλής για τα 500 χρόνια Ελληνικής Τυπογραφίας

Ελληνική Τυπογραφία και Συμβολή της στην Πολιτισμική Ανάπτυξη των 500 τελευταίων χρόνων, από το 1500 μ.Χ. μέχρι το 2000.

Σε ένα καλαίσθητο και λειτουργικό χώρο στην Βουλή παρουσιάζεται (μέχρι και τον Σεπτέμβριο) άρτια ταξινομημένη η ιστορία της Ελληνικής Έντυπης Παράδοσης του Νέου Ελληνισμού όπου εκατοντάδες Βιβλία κάθε είδους από λογοτεχνικά, ιστορικά, θρησκευτικά, επιστημονικά συγγράμματα, λεξικά , μέχρι εφημερίδες, περιοδικά και εκτύπωση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, φανερώνουν τον πνευματικό οργασμό που δημιούργησε τον Νεοελληνικό Πολιτισμό.

Η ελληνική τυπογραφία διέσωσε την ελληνική γλώσσα και παιδεία, την ιστορική παράδοση, την ορθόδοξη πίστη και την ελληνικότητα μας.  Στα δύσκολά χρόνια της σκλαβιάς από τον τουρκικό ζυγό διατήρησε άσβεστη την φλόγα της ελευθερίας στις καρδιές των Ελλήνων, ζωντάνεψε τις μνήμες για την αρχαία ελληνική δημοκρατία και μετέφερε στην επαναστατημένη Ελλάδα τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις και φιλοσοφικές αναζητήσεις του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού ως συνέχεια του αρχαίου ελληνικού διαφωτισμού.  Με την ανάπτυξη της τυπογραφίας το κόστος των εντύπων μειώνεται ,η παραγωγή βιβλίων γίνεται μαζική και κτήμα του λαού.

Ο Επισκέπτης γεύεται την πνευματική παράδοση και την σημασία της στην διαμόρφωση της Νέας Ελλάδας, αντικρίζοντας την ομορφιά της έκθεσης .  Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο ελληνικό βιβλίο από Έλληνες τυπογράφους που μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης της έκθεσης είναι λεξικό, το “Μέγα Ετυμολογικόν”, το οποίο εκτυπώθηκε στην Βενετία το 1499 από τον Ζαχαρία Καλλιέργη και τον Νικόλαο Βλαστό, 44 χρόνια μετά την εκτύπωση της Βίβλου, η οποία ήταν το πρώτο βιβλίο που εκτυπώθηκε στην Ευρώπη από τον εφευρέτη της τυπογραφίας, Γουτεμβέργιο. 

Αρκετές χιλιάδες επισκέπτες είδαν την έκθεση μεταξύ αυτών πολλοί μαθητές και φοιτητές από όλη την χώρα.  Εάν δεν έχετε ακόμα επισκεφτεί την μοναδική αυτή “πνευματική περιήγηση στην ελληνική έντυπη παράδοση”, προλαβαίνετε καθώς η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2000, ωστόσο ενδέχεται να δοθεί παράταση.  Επιστημονικοί υπεύθυνοι και συντελεστές της Έκθεσης είναι ο κ. Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης Ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, και ο κ. Κωνσταντίνος Στάικος Αρχιτέκτων, σε συνεργασία με το προσωπικό βιβλιοθήκης της Βουλής.

Υ.Γ.  Το ρεπορτάζ αυτό, παρόλο που πέρασαν χρόνια από την πρώτη παρουσίασή του, διατηρείται στην Ιστοσελίδα γιατί περιέχει ορισμένα σημαντικά ιστορικά στοιχεία.

Ευστάθιος Ι. Μοσχοβίτης

Δημοσιοράφος

 

Επιστροφή στην Κεντρική Ιστοσελίδα

Πνευματικά Δικαιώματα Ευστάθιος Ι. Μοσχοβίτης